неділю, 20 березня 2011 р.

Поради по догляду за меблями під TV і не тільки


Купуючи меблі для TV чи красивий журнальний столик, кожен розраховує на те, що покупка не один рік буде радувати око чудовим видом, зберігаючи всі свої якості і функції. Покупцям важливо знати, що потрібно для того, щоб на довгі роки зберегти меблі в новому стані. Ми з радістю готові дати вам ряд рекомендацій на цю тему! Перша умова - це якісна збірка і експлуатація меблів. Особливо якщо ви вирішили купити тумбу під телевізор зі скла, TV-стійку або стійку під AV техніку - адже неправильна збірка може не тільки зашкодити TV-меблям, а й позбавити вас телевізора або дорогої апаратури. Необхідні поради з цього приводу зазвичай можна запитати у продавця, а краще при покупці підставки під телевізор та техніку відразу замовити її складання.


Друга умова довгого терміну служби будь-яких меблів - це правильний догляд, при цьому важливо враховувати, з чого виготовлені меблі.

Загальні рекомендації такі:

Потрібно знати необхідну температуру в приміщенні, в якому ви плануєте експлуатувати TV-меблі: температура - не нижче 10 градусів тепла, вологість - близько 65 відсотків. Не можна щільно присувати меблі до холодних або гарячих об'єктів: ні до відвологлих стін, ні до батарей. Але якщо інших варіантів немає, то відстань між ними повинна бути не менше півметра. Звичайно, якщо ви придбали тумбу під TV або журнальний столик повністю зі скла з металевими елементами, то для них це не дуже страшно, проте несприятливі температурно-вологі умови можуть згубно позначитися на предметах і техніці, які ви на них можливо встановите. Особливо важливо дотримуватися цих правил, якщо у вас дерев'яні меблі, адже дерево боїться підвищеного рівня вологості найбільше! Деревина має звичай розбухати, покриватися цвіллю, плямами і втрачати колір при високій вологості в приміщенні. А це природно не кращий варіант для збільшення терміну служби дерев'яної TV-тумби або журнального столика, виконаних з масиву будь-якого дерева.

З температурним режимом розібралися. А як же доглядати за меблями, як чистити?

Один з головних ворогів меблів є побутова хімія! Матові і глянсові поверхні, втручання хім. речовин і контакту гарячих предметів не приймають. І тільки лише за журнальний столик і тумбу з загартованого скла в цьому випадку можна не переживати, гарячих кухлів вони точно не бояться, та й побутова хімія для них не особливо страшна. Якщо ж ваша меблі виконані з дерева, МДФ, ДСП, пластику - постарайтеся вберегти її від контакту зі спиртовмісними речовинами та розчинниками. Що робити якщо небезпечний контакт відбувся? Потрібно оперативно промокнути поверхню сухою серветкою. Застосовувати вологі серветки в жодному разі не можна, тому що багато хімічних зособів, стикаючись з водою, починають реакцію.

Якщо меблі з дерева так вибагливі, як же за ними доглядати? Все просто! Меблі з дерева або шпонування натуральною деревиною коштують не малих грошей, і якщо ви вже зважилися на цю покупку, так не пошкодуйте ще трохи грошей і придбайте спеціалізовані засоби по догляду за меблями з дерева, і ваша тумба під телевізор або журнальний столик залишаться новенькими довгий час. Вибираючи засіб, можете не звертати уваги на марку виробника - це особливої ролі не грає. Важливо тільки одне, засіб у своєму складі має мати бджолиний віск. Форма випуску (паста, аерозоль або рідина) так само на кінцевий результат не впливає, вибирайте те, чим вам зручніше буде користуватися.

Засіб вибрали, дерев'яна тумба під телевізор або інший дерев'яний предмет інтер'єру знаходиться в правильному сухому і теплому місці... Тепер, поки меблі не стали аеродромом помітного шару пилу - обробіть її цим засобом. Знайте, що пил - це теж бруд, та ще й з абразивними властивостями. Тому не потрібно залишати її під воском, та ще дряпати поверхню меблів у процесі натирання. Після правильної обробки бруд не буде вбиратися в поверхню, адже віск буде стояти на захисті! Звісно, в процесі експлуатації навіть у захищених меблів можуть з'являтися забруднення, та й пил все одно буде осідати, в такому випадку позбавлятися від забруднень можна мильним розчином. При митті воскова плівка, природно, пошкодиться, але відновити її секундна справа.

Деревина має безліч відтінків і кольорів, від чорного венге до кольору слонової кістки і білого, тому хочемо вам дати ще порад, як то кажуть «господині на замітку». Якщо ваш журнальний столик виконаний з червоного дерева, то час від часу слід чистити його міцною заваркою. А от якщо ваш «улюбленець» білого кольору, то вашим помічником у догляді за ним може стати розрізана навпіл ріпчаста цибуля.

Ви не втрималися від спокуси й придбали шикарний плетений кавовий столик. Згоден, плетені меблі це особлива гордість господаря. Тільки от прикрість, такі меблі дуже вибагливі і вимагають особливого догляду! Ось вам кілька порад, які продовжать життя й красу плетеного журнального столика. Тут все просто, як ми вже говорили, волога - теж злий ворог плетених красенів! Тому запасіться фланелевими або оксамитовими серветками. Дуже сухо - теж не є добре! Не потрібно плетінку ставити в сухі та жаркі приміщення, тому що вона може розсохтися і втратить форму. Щоб освіжити колір таких меблів потрібно періодично обробдяти її поверхню бавовняним тампоном, змоченим в оцті й рослинному маслі. Якщо плетінка пожовкла, то повернути їй первозданний колір допоможе солона вода. Тріщини, що з'явилиса, легко можна замаскувати бджолиним воском.

З дерев'яними поверхнями розібралися. А що робити, якщо ви придбали різьблений столик або конструкція тумби під телевізор передбачає безліч дрібних деталей, адже там накопичується пил і прибрати його звідти не так легко?! Меблі, з різьбленими, плетеними елементами або дрібними деталями слід чистити спеціальним сухим пензликом, тому що волога, яка потрапляє у виїмки після обробки мокрою серветкою, з часом перетворитися на чорні сліди та цвіль, а це вже становить небезпеку не тільки для меблів, але і для вашого здоров'я!


Якщо ви придбали меблі під TV або журнальний столик з лакованими або скляними поверхнями, то пам'ятайте, що від дотику рук і т.п. на меблях можуть залишатися плями, які зазвичай мають жирову основу. Жир, легко вбираючи грязь, потрапляє в мікротріщини і пори, а вже звідти видалити жир і бруд вельми скрутно. Лакована поверхня чиститься розчинами з води і мила, а в разі сильних забруднень, рекомендуємо суміш з нашатирю, розведеного в теплій воді 1 до 6. Для журнального столика зі скла - можна використовувати спеціальні засоби для чищення скла, наприклад всім відому "секунду".

Якщо сказати коротко, то догляд за робочими поверхнями TV-тумб, журнальних столиків і будь-яких інших меблів слід здійснювати вологою, м'якою серветкою або поролоновою губкою, припустимо з застосуванням незначного обсягу мильного розчину без включення абразивних частинок. Завершивши чистку всі оброблені поверхні потрібно протерти сухою тканиною або паперовою серветкою, щоб повністю позбавитися від вологи (особливу увагу потрібно звернути на внутрішні і слабо вентильовані місця, точки з'єднання деталей і торцеві частини). Не дозволяється застосування твердих скребків, губок з пластиковим або металевим покриттям і т.п.!

Погодимося, що від природного старіння або ненавмисних механічних пошкоджень вищеописані правила не врятують ваші меблі, але вони допоможуть зберегти їм відмінний зовнішній вигляд, а так само підтримають вашу репутацію дбайливого господаря, що так само важливо!

Немає коментарів:

Дописати коментар