четвер, 10 березня 2011 р.

Як відремонтувати диван в домашніх умовах


Ця стаття написана для домашніх умільців, що бажають заощадити гроші, отримати моральне задоволення від зробленого, а також додати знань про предмет у свій життєвий багаж. Мова піде про совдепівські дивани-книжки, яких ще достатньо в оселях наших співгромадян.

Отже, спочатку розберемося в конструкції. Диван-ліжко (їх ще називають книжками) складається з:

1) сидіння і спинки, скріплених між собою механізмами (замками), які складають і розкладають диван;

2) піддону, куди складається постільна білизна, до піддону механізмами кріпляться сидіння і спинка;

3) дві боковини, які болтами кріпляться до піддону.

Необхідна умова: цілі дерев'яні каркаси і справні механізми і місце для ремонту.

Тепер розбираємо диван. Спочатку необхідно відкрутити боковини. Це робиться за допомогою гайкового ключа потрібного розміру. Знявши боковини, ви побачите механізми. Вони також зафіксовані болтами на піддоні (рідше шурупами). Відкручуємо гайковим ключем гайки, і тут знадобиться допомога ще однієї людини, щоб зняти спинку і сидіння з піддону і перевернути.

Далі потрібно зняти з сидіння і спинки механізми. Вони прикручені болтами або шурупами. Якщо механізми сильно зношені, то їх треба міняти. Відокремивши сидіння від спинки, приступаємо до їх розбирання.

Спинка. Спочатку знімаємо старий чохол. Зазвичай чохол «пристріляний» пневмостеплером скобою. Знімається скоба плоскою викруткою і плоскогубцями. Під чохлом - або пінополіуретан з морською травою (імпортні дивани), або ватний матрац (радянські дивани). Під матрацом - пружинний блок, прибитий до дерев'яного каркасу цвяхами. Тут треба зауважити, що буде багато пилу, тому треба працювати акуратно.

Знімаємо з каркаса пружинний блок і робимо йому ремонт. Якщо є поламані пружини, то їх витягуємо, викручуючи тонку пружину зверху і знизу плоскогубцями. На місце поламаної ставимо цілу пружину (взяти можна, розпатравши викинутий диван або матрац). Пружини, що просіли, не знімаючи з блоку, розтягуємо руками. Ставимо відремонтований блок на місце і прибиваємо цвяхами до каркасу.

Так само реставрується і сидіння. Відмінність одна: на сидінні більше поламаних і просівших пружин.

І тут є одна хитрість, яка допоможе істотно збільшити пружність вашого дивана і довговічність. Нарізуєте ножем старий поролон, цими шматками щільно набиваєте пружинний блок. Ось основа вашого дивана готова. Тепер пружину вкриваємо щільним товстим матеріалом (підійдуть старі вовняні ковдри) і, натягуючи, прибиваємо до каркаса дрібними цвяхами.

Далі знадобиться меблевий поролон. Він продається в господарських магазинах. Довжина 2 метри, ширина 1 метр, різної товщини. Нам достатньо товщини 4 см. Потрібно два таких аркуша. Тепер треба прибити поролон до каркасу. Можна цвяхами довжиною 3-4 см з загином. Але краще і зручніше ручним степлером (ніжка скоби довжиною не менше 14 мм). Степлер і скоби можна купити в будівельних магазинах. Коштує недорого, але дуже потрібна в будинку річ.

Як прибити поролон? Довгий край (2 метри) поролону прикладаєте до внутрішнього краю каркаса спинки (де кріпляться механізми), на стик пружинного блоку і бруса, при цьому звис поролону з торців повинен бути однаковий. І пристрілюєте степлером з відстанню між скобами 3-4 см. Злегка натягаєте поролон до зовнішнього краю каркаса і пристрілюєте до нижнього ребра бруса. Точно таким чином чините з сидінням. Смугу поролону, яка звисає з ребра, відрізаєте ножем.

З торців поролон відрізати не треба. Оббиті поролоном сидіння і спинку можна оббити ватином з чотирьох сторін. З торців натягувати обов'язково.

Тепер ставимо чохол. Можна поставити старий, попередньо виправши (якщо він був у хорошому стані). Натягаються спочатку довгі сторони, потім торці, потім вже підгинаються кути.

Нескладно поставити новий чохол. Меблевих тканин зараз - на будь-який смак і гаманець. Стандартна ширина шматка тканини 150 см. На диван (якщо боковини не оббивали), треба 5 погонних метрів тканини. По 2,5 м на сидіння і спинку. Спочатку виміряєте ширину спинки і сидіння по поролону, додаючи припуски на підгин, і відрізаєте довжину. Був шматок 2,5 м на 1,5 м, а став, наприклад, 2,5 м на 0,8-1,2 м (залежно від ширини спинки і сидіння). Оббиваєте степлером (ніжка скоби 10 мм) спочатку довгі сторони, потім торці, кути підвертаючи всередину. Тканину треба натягувати сильно і рівномірно. Не вийде перший раз, витягніть скобу і перебийте.

Підсукані кути акуратно зашийте голкою з ниткою в колір тканини. Вийде не набагато гірше, ніж це зробила б швейна машинка і професійна швачка. Далі ставите на місце механізми (не помиліться - лівий, правий), пристріляйте на низ сидіння і спинки бязь, якщо вона там була. Прикрипіть механізми на піддон і поставте на місце боковини. Якщо боковини оббиваються тканиною, оббити їх, маючи вже такий досвід, не складе труднощів.


Ось у вас і новенький диван. Можете цю роботу сміливо занести собі в актив, під схвальні вигуки родичів і знайомих. Тепер можна відкривати майстерню вдома та поповнювати сімейний бюджет. А згодом - навіть відкрити свою справу, найняти і навчити працівників, у корені змінивши, наприклад, свою професію.

Калькуляція витрат і кількість витраченого часу. Сильно не напружуючись, можна вкластися за вихідні, заздалегідь підготувавши матеріали та інструменти. Вартість матеріалів приблизно: поролон - 160 грн., гобелен - 200 грн., ватин, бязь - 80 грн., степлер - 80 грн., скоба, 2 пачки - 20 грн., саморізи - 10 грн. (Інший інструмент у чоловіка повинен бути вдома).

Разом - 550 гривень. Плюс досвід, син помилок важких, і геній - парадоксів у друг (О. С. Пушкін). Вартість простого дивана в меблевому салоні 4000 - 6000 грн. Різницю порахуйте самі. Успіхів у творчості!

Немає коментарів:

Дописати коментар