пʼятницю, 18 березня 2011 р.

Колір інтер'єру як коректор настрою


Страждаєте від меланхолії або підвищеної нервозності? «Перефарбуйте стіни і стелі в квартирі!» - Ось порада, яку дають дипломовані психологи. Вчені вважають, що колір навколишнього простору безпосередньо впливає на самопочуття, емоційний настрій і навіть стан здоров'я. Безумовно, ми не завжди можемо вплинути на колірну гаму навколо, але змінити і поліпшити колір стін власного житла - цілком у ваших силах.

Зміна колірної гами в кімнаті повністю або частково може зробити інше смислове навантаження приміщення. Наприклад, в спальні вам слід відчувати затишок і спокій, вона повинна розташовувати до відпочинку, в той час, як зал можна розділити на зони «відпочинку» і «дії», а вибір підходящого коліру для них також важливий. Тому, перш ніж ви почнете робити ремонт і підбирати колір стін і стелі - ознайомтеся з рекомендаціями фахівців для створення настрою за допомогою кольору.

Заспокоєння. Є багато кольорів, які заспокоюють нервову систему і настроюють на розслаблення та спокій. Це практично всі кольори, за умови їх блідої палітри. Самими теплими кольорами вважаються: синій, бежевий, блакитний, зелений і м'які відтінки коричневого.

Збудження. Є кілька спеціальних категорій кольорів, які працюють подібно енергетичному напою. Вони збуджують нервову систему та не завжди так, як вам би хотілося. Ви здивуєтеся, але найактивнішим вважається яскраво-синій колір. Саме яскравий, що приковує погляд, синій, повз якого просто неможливо пройти. Не варто плутати його з темним відтінком, який діє, навпаки, заспокійливо. А синій разом з жовтими вставками - це просто вибух енергії та активності! Легко збудливій людині не слід жити в кімнаті з червоними стінами або елементами декору в аналогічних тонах. Це стосується не тільки кольору стін, але і гардин, оббивки меблів і навіть кімнатних рослин.


Антидепресант. Темні відтінки зеленого, фіолетового, синього та сірого, а також білий можуть пригнічувати настрій і навіть призвести до депресії. До речі, білий колір (звичайний колір наших вітчизняних медустанов) протипоказаний для інтер'єру взагалі. Він пригнічує, вводить у розгубленість і депресію, викликає почуття самотності і навіть лякає. Помаранчевий ж, сприяє гарному настрою, створює святкову атмосферу.


Зниження агресії. Дослідження показують, що яскраво-рожевий колір «висмоктує» енергію з людей, роблячи їх слабкішими. Ось чому в багатьох виправних установах, по всьому світу, камери пофарбовані саме в цей колір - щоб зменшити агресію ув'язнених. Зелений - колір листя і трави - налаштовує на спокійний лад, і підвищують розумову працездатність. Під його впливом знижується кров'яний тиск, підвищується сприйнятливість слуху. Він найбільш сприятливий для житлових приміщень.


Продумуючи дизайн приміщення, варто мати на увазі, що в кімнатах, орієнтованих на північ, переважно використовувати кольори світлих і теплих тонів - жовті, персикові, кремові. Такі стіни відображають більше світла, створюють відчуття тепла і навіть сонячності. Якщо вікна виходять на південь і південний захід, приміщення подовгу висвітлюється сонцем і сильно нагрівається в жарку пору року, колір стін краще вибирати з гамми холодних - блакитних, синьо-зелених або сірих.

Немає коментарів:

Дописати коментар