неділю, 13 березня 2011 р.

Дизайн меблів з Скандинавії - історія і сучасність


Жителів різних країн Скандинавії об'єднує не тільки розташування в одній географічній зоні, але і схожість менталітету. На початку 20 століття вони підкорили своє життя девізу: «Наповнимо будні красивими речами!», якого дотримуються і до цього дня.


Життя в холодних регіонах змушує приділяти більше уваги оздобленню будинку. Якщо на півдні людей у приміщення не заженеш, то на півночі життя населення проходить у близькому контакті з кріслами, диванами, шафами. Скандинавські дизайнери вважали, що зовнішні форми повинні супроводжувати функціональність, але суперечити одна одній. Підлив масла у вогонь конфлікт між ручним і промисловим типом виробництва в 20-30 роках. Ці та інші причини сприяли появі «скандинавського» інтер'єру, який міжнародна спільнота офіційно визнала після виставок в Америці в 1950 році.

Якщо ви подивитеся на елітні офісні крісла, дивани, меблі для домашніх кінотеатрів від провідних скандинавських виробників, то легко визначите особливості дизайну. Лаконічність, функціональність, пристрасть до дерева, любов до приглушених тонів - ось такий він, типовий скандинавський інтер'єр. А ще тут нерідко з'являється скло, кераміка з розписом. Скандинави обожнюють поєднувати бревенчаті стіни жител з гладкими поверхнями дерев'яних меблів. Для оббивки використовуються лише натуральні тканини - бавовна або льон у клітку, а також в дрібну квіточку.

В історію меблевого мистецтва Швеції навіки увійшов столяр Бруно Матссон, який широко використовував гнуте дерево і створив витончені розбірні ніжки для столу. Ян Дрангер і Йохан Хульдт винайшли технологію виробництва м'яких меблів, при якій пінопластом вдавалося заповнити оббивку за кілька хвилин. Звідси родом і всесвітньо відома Ikea, що була заснована в 1943 році.

Меблів з Норвегії на світовому ринку небагато, однак кількість не заважає якості. Норвежці цінують в першу чергу функціональність, намагаючись при цьому дотримуватися демократії по відношенню до всіх членів сім'ї. Меблі відрізняються дуже якісною обробкою всіх поверхонь. Торстейн Нільсон розробив меблі для відпочинку - крісло з підголівником і регульованим сидінням. Інгемар Релінги створив крісло з багатошарової фанери, шнурків-кріплень і оббивки зі шкіри. Модель сидіння реклайнера Баланс, що з'явилася у продажу, до цих пір є однією з найпопулярніших у світі.

У Фінляндії охочим купити елітний диван запропонують виріб з натуральних матеріалів та з застосуванням надсучасних технологій. Крісло «Paimio» Альвара Аалто увійшло в історію меблевого виробництва. Застосована в ньому гнуто виклеєна багатошарова фанера користується небаченою популярністю у споживачів і зараз. Позиції фінів на світовому ринку закріпили в своїх авангардних і сучасних дизайнерських рішеннях Ееро Саарінен, Юрьє Куккапуро, Єва Кокконен, Антті Нурмесніемі.

Крісло «Paimio»

У данському меблевому дизайні найбільш сильно відзначився Арне Якобсен. Його витончений стілець Ameise виставлений у лондонському Музеї Вікторії та Альберта, а також нью-йоркському Музеї сучасного мистецтва. Кааре Клінт і Фін Юл здивували світове співтовариство меблями в геометричному стилі. Руд Тюгесен і Руд Тюгесен експериментували з багатошаровим дубом і буком. Їхні вироби до цих пір запущені в серійне виробництво.

стілець Ameise Арне Якобсен

Ідеї цих та інших скандинавських майстрів постійно впроваджувалися в продукцію різноманітних компаній, удосконалювалися і модифікувалися. Тим не менш, у цій країні в особливій пошані старі традиції, функціональність і творчі пошуки.

Немає коментарів:

Дописати коментар