вівторок, 29 березня 2011 р.

Як доглядати за домашніми меблями з сучасних матеріалів. Засоби для догляду


Меблі в наш час виглядають дуже дорого і претензійно, а засобів для догляду за нею з'являється все більше. Щоб зорієнтуватися в цьому різноманітті і не зіпсувати дорогі вироби, пропонуємо вашій увазі оглядовий матеріал по асортименту хімічних та натуральних засобів.

Як правило, догляд потрібен для додання естетичного вигляду поверхні меблів, тому ми будемо робити акцент на облицювальні матеріали, і почнемо з самого дорогого.

Масив натуральної деревини.

Важливо пам'ятати про те, що саме дерево так просто «запам'ятовує» забруднення і піддається атакам комах, а саме жучків-деревоточивців. Доглядати за поверхнею меблів потрібно регулярно, звертаючи увагу на ранні плями та потертості, оскільки з часом вони мають властивість вбиратися і залишати глибокі відмітини. Переважно для натурального матеріалу застосовують натуральні засоби.

Основні поради з догляду такі:



  • Дерев'яні меблі не можна протирати вологою ганчіркою, вона втратить блиск і насиченість кольору.
  • Ганчірка для меблів повинна добре збирати пил і не електризуватися. Ідеально підійде оксамит, сукно, фланель.
  • Плями від продуктів можна видалити за допомогою чистячих спреїв сухого розпилювання, які не містять абразивних речовин. Склад повинен містити мінімальну кількість хімікалій.
  • Плями від дотику гарячих предметів виводять сумішшю спирту і касторової олії в пропорції 1 до 1
  • Світлі подряпини, що виділяються на темних меблях можна змащувати соком волоського горіха - з часом відмітина потемніє і зрівняє колір з основою виробу. Такий же ефект дає замазування світлих плям йодом. Такий спосіб підходить лише для меблів з дуба, горіха або червоного дерева.
  • Плями жиру можна усунути, втираючи тальк в місце пошкодження, залишок тальку затерти до блиску оксамитовою тканиною.
  • Елітні породи дерева - ебен, вишня, граб та інші - протираються реп'яховим маслом, оцтом або воском, які розведені в невеликій кількості скипидару.
  • Якщо дерев'яні меблі пошкоджені жуками-короїдами, то вживати заходів вже пізно. Тому куплені меблі краще всього оберегти від розмноження жуків. Необхідно змішати скипидар і гас у пропорції 3 до 1. Підійде і вазелінове масло. Пошкоджені меблі теж треба змащувати даним складом щоб уникнути остаточного її руйнування.


Облицювання зі шпону

Шпон представляє собою відрізки стовбура товщиною 0,4 - 1,6 мм, розпарені й розрізані на пластині певного розміру. Шпон підбирають за складом і товщиною та склеюють у сорочки. Поверхня «сорочок» грунтується і лакується аж до отримання певного ступеня блиску. Саме за допомогою барвників і малюнку основи можна створювати досить колоритні фасади, які нітрохи не поступаються зовнішностю фасаду з масиву натурального дерева. Але на відміну від дерев'яних виробів вони непогано протистоять вологості, нагріванню, впливу м'яких хімічних засобів, що не містять розчинників, абразивів та кислот. Не можна піддавати шпоновану поверхню впливу прямого сонячного світла. Кращим засобом для миття фасадів прослужать жиророзчинні засоби з числа тих, якими миють посуд. Однак, такий засіб дуже важко змивати. Дуже популярний засіб дистриб'юторської компанії Amway для кухні, який дозволяє змивати жири і забруднення, не залишаючи розводів. Аналогів йому на українському ринку за комплексними якостями поки не знайдено.

Облицювання з пластику.

Пластик не обмежує споживача у виборі форми, фактури і кольору виробу. Пластик самий універсальний і демократичний матеріал, і оформляти ним можуть будь-які базисні матеріали, переважно - МДФ. Крім того, саме пластик довгий час зберігає свій зовнішній вигляд і привабливість. І доглядати за ним також просто і легко. Він піддається миттю, відносно добре переносить вологість і вплив сонячних променів, легко миється за допомогою вологої губки з мильним розчином. Не можна на тривалий час залишати забруднення, так як вони мають властивість просочувати поверхню пластику і шкодити його зовнішньому вигляду. Пластик можна мити вологою ганчірочкою, змоченою в миючому розчині для посуду, головне, ретельно змити всю піну і мильний розчин.

Облицювання з плівки.

Плівкою зазвичай покривають фасади меблів з МДФ. Вінілова або ПВХ плівка - один із зносостійких матеріалів. Мити її можна простою водою, так як вініл резистентний до дії вологи. Але при цьому важливо, щоб на вінілову поверхню не потрапляв окріп і поверхні не торкалися гарячі предмети. Наслідки будуть непоправні.

Облицювання емаллю

Емаль - нанесена на поверхню МДФ в декілька шарів фарба. Мити емальовану поверхню можна за допомогою слабкого мильного розчину, і відразу ж змивати вологу, не допускаючи її потрапляння в торцеві рейки і заглушки меблевих панелей.

Облицювання скляними панелями

Скло, мабуть, саме новомодний і екзотичний спосіб оформити фасади. Його можна мити чим завгодно, та й навряд чи його можна чим-небудь істотно пошкодити. Єдина можливість ушкодити скло - ретельно протирати його жорсткою металевою губкою, але навряд чи до цього дійде справа, якщо своєчасно протирати скло губкою, змоченою в мильному розчині.

Облицювання штучним каменем і натуральним каменем.

Зручний матеріал, який легко мити і за яким просто доглядати. Найбільш стійкий до агресивних дій, в тому числі до гарячих предметів інтер'єру та посуду. Мити таку поверхню можна будь-яким розчином, навіть що містить ПАР, а головне, її можна додатково полірувати. Надмірно старатися, зрозуміло, не варто, але і хвилюватися, що крапля агресивних хімікатів зіпсує меблі, теж не доведеться.

Облицювання з кераміки та теракоти.

Дані матеріали застосовуються рідше, ніж інші, але поступово набувають своїх шанувальників. Мити поверхню плиток з кераміки так само легко, як і скляну. Єдине, що важливо врахувати: протипоказано упускати на них тверді предмети. Незважаючи на свою зносостійкість, кераміка все ж залишається тендітним і делікатним матеріалом.

Ні камінь, ні кераміка не терплять жиру. Змити жир, що в'ївся в поверхню таких виробів, складніше, ніж інші забруднення. Підійде жиророзчинний шампунь або м'який засіб для подібних виробів, але ні в якому разі не жорсткий абразив.

Обидва матеріали - часті супутники дорогих нікельованих елементів сантехніки. Тому допускати попадання агресивних хімічних речовин на поверхню стільниці забороняється. Мити її необхідно, закривши від попадання речовини нікельовані та хромовані вироби та фурнітуру.

Немає коментарів:

Дописати коментар