четвер, 24 березня 2011 р.

ДСП

Виробництво деревинно-стружкової плити вперше виникло в кінці 30-х років минулого століття в Німеччині та Швейцарії. Ці країни відчували нестачу у власних лісових ресурсах і тому особливо були зацікавлені в максимальному використанні деревних відходів. ДСП виготовляється з відходів лісорозпилу, деревообробки і фанерного виробництва. Зовнішні шари виготовляються з дрібнодисперсної стружки, через що володіють більшою щільністю. ДСП добре обробляється, але ріжучий інструмент повинен бути більш високої твердості.

ДСП отримують шляхом гарячого пресування використовуючи в якості в'яжучих речовин в основному карбамідоформальдегідні смоли. Для забезпечення безпеки у виробах з ДСП торці плит повинні бути пофарбовані, обклеєні кромкою  або загерметизовані будь-яким іншим способом, тому що сполучна речовина містить фенол. Існує показник "клас емісії", який унормовує вміст вільного формальдегіду в 100 грамах абсолютно сухої плити. Клас Е1 містить до 10 мг формальдегіду, клас Е2 - від 10 до 30 мг. У всіх розвинених країнах тільки ДСП класу Е1 визнана придатною для експлуатації. Відсутність такої екологічної відповідності пояснюється низькою якістю ДСП.

Для облицювання ДСП для кухонь найчастіше використовуються шпони - натуральні і синтетичні, пластики паперово-шаруваті високого і середнього тиску, численні синтетичні та інші матеріали.

Ламінат

Ламінат - це декоративний паперово-шаруватий пластик, який складається з декоративного шару паперу з малюнком, нанесеним типографським способом, і термореактивної смоли з низьким ступенем затвердіння (меламін). HPL (High Pressure Laminat) - пластик високого тиску, який що виготовляють у плоских пресах, a CPL (Continuous Pressure Laminat) - пластик безперервного способу виробництва, що виготовляється в стрічкових пресах, при менших тисках, а тому має більш низькі фізико-механічні показники.

За технологією пластику CPL виготовляються і смугові кромкооблицювальні матеріали, в яких для зовнішнього шару використовується плівка на основі текстурних паперів, для середнього шару - фібра або папери типу пергаменту, що забезпечують гнучкість кромки пластику, а для внутрішнього шару застосовуються фонові папери, просочені смолою меламіну. Після склеювання за рахунок полімеризації смоли такі кромочні матеріали стають подібними пластику.

Розрізняють два способи облицювання підкладки декоративним паперово-шаруватим пластиком: ламінування і кешування.

Ламінування

Терміном "ламінування" позначається процес облицювання пластей плит або деталей з них плівками на основі паперів, просочених меламіновимі смолами з неповною поліконденсацією. У процесі облицювання під впливом тиску (до 30 кг / см 2 і температури до 250 ° С) повністю висушена, але не повністю полімеризована смола видавлюється з плівки. Її шар, прилеглий до підкладки (плити), приклеює до неї плівку, а смола, видавлена в бік гріючої плити преса, створює на поверхні плівки структуру укріпленої на цій плиті прокладки - глянсову, матову, зернисту, сітчасту і т.д. Після остаточної полімеризації що міститься в плівці просочувальної смоли меламіну створюється термореактивний полімер, який має підвищену стійкість до впливу хімічних речовин і підвищені фізико-механічні властивості.


Ламінування здійснюється у нагрітих короткотактних пресах, де приклеювання облицювального матеріалу до підкладки здійснюється за рахунок просочувальної смоли, що міститься в плівці, з низьким ступенем затвердіння. У цьому процесі повністю відсутнє нанесення клею.

Кешування

Визначальною ознакою цього процесу є нанесення на поверхню, що облицьовується, з нанесеним на неї клеєм рулонних облицювальних матеріалів у вигляді безперервного полотна. Це полотно спочатку накочується вальцями, а після чого клей може затвердіть різними способами: у холодному пакетному пресі, в короткотактном пресі, що обігрівається, просто в стосі з верхнім навантаженням і т.д. В залежності від теплового впливу на клейове покриття, кешування може бути холодне, тепле і гаряче - термокешування, з використанням вальцьових або плоских пресів.

Параметри процесу при облицюванні в гарячих пресах істотно нижче, ніж при ламінуванні: температура плит преса близько 100 ° С, тиск 3-7 кг/см2, час витримки, в залежності від товщини і початкової температури використовуваних матеріалів, може становити від 60 до 180 сек . Кешовані матеріали виглядають як ламіновані, коштують трохи дешевше (оскільки виробничі витрати на них менше), а ось по довговічності значно поступаються.

Для запобігання торців меблевих деталей від проникнення вологи і пошкоджень, їх бажано захистити синтетичною плівкою на основі різних полімерів: полівінілхлориду (ПВХ / PVC), акрілбутадіенстіролу (АБС / ABS), поліпропілену (ПП / РР) або декоративним паперово-шаруватим пластиком (ДБСП) за допомогою технологій постформінг або софтфомінг.

Постформінг - технологія облицювання кромки за рахунок завертання і приклеювання краю облицювального матеріалу плити.


Софтформінг - технологія нанесення кромки, при якій торець плити фрезерується для подальшого приклеювання кромки "стик у стик" з покриттям плити. Часто торець трохи округляють, а кромка огинає його з обох сторін, що збільшує її стійкість до механічних пошкоджень.


Звідси: Матеріали для виробництва кухонь

1 коментар:

  1. Я адчуваю, што гэта адзін з самых важных для мяне інфармацыя. І я рады чытаць вашы артыкулы. Але варта назіранне на некаторых агульных рэчах, стыль сайта вялікая, артыкулы з'яўляецца на самай справе прыемна: D. Добра працэс, ура





    harga piring melamin asli

    ВідповістиВидалити