пʼятниця, 25 лютого 2011 р.

Вибираємо стільницю для кухні


Кухонні меблі повинні бути не тільки красивими, але й функціональними. При цьому саме вразливе місце гарнітура - стільниця, адже саме поверхня обробних столів піддається найбільшому впливу: господиня ставить туди гарячий посуд, ріже на ній гострим ножем продукти, часто протирає її мокрою ганчіркою з миючим засобом, та й велика кількість води постійно потрапляє на стільницю.

Все це змушує пред'являти до матеріалу, з якого зроблена стільниця, особливі вимоги. З чого ж роблять стільниці?

Першими з'явилися дерев'яні стільниці з таких порід, як дуб, сосна, береза та інші. Стільниці з масиву дерева не особливо стійкі до механічних пошкоджень. Зараз вони є предметом розкоші, адже не кожна господиня готова взяти на себе працю по особливому догляду за поверхнею дерев'яної стільниці, оскільки її потрібно дуже дбайливо мити, покривати і полірувати спеціальними засобами. Але є суттєва перевага дерева як матеріалу для стільниці - поверхню можна оновлювати шліфуванням.

Стільниці можуть бути виконані з ДСП з покриттям ламінату. Ламінат набагато більш практичний: відрізняється стійкістю до ударів, зносостійкістю, не схильний до фотостаріння, впливу води і побутової хімії, витримує нагрівання до 230 градусів і має високу гігієнічність. Він дозволяє виготовляти дерев'яні декори, які на вигляд мало чим відрізнятимуться від масиву дерева, але менш примхливі у відході.

Стільниці з кварцу мають поверхню, яка не впитує вологу, стійкі до подряпин, прості в догляді, гігієнічні, естетичні і бувають різних кольорів. Такий матеріал складається на 95% з кристалів натурального кварцу, при цьому для найбільшого ефекту використовують дзеркальні кристали і товчене скло.

Скляні стільниці надають глибину і виглядають дорого і вишукано. На них не залишається подряпин і відбитків. Стінові панелі також можуть бути виготовлені зі скла, що прекрасно впише їх у будь-який інтер'єр.

Кам'яні стільниці з мармуру або граніту добре будуть виглядати на кухні в класичному стилі. При обробці натуральний камінь неодноразово шліфують. Мармурова стільниця або стільниця з граніту прослужить не один десяток років. Кухонні стільниці з каменю відрізняються особливою надійністю: їм не страшні ні механічні пошкодження, ні «опіки». Проте камінь - матеріал важкий, тому підійде не для кожної кухні особливо в будинках із старими перекриттями.

Натуральному каменю на кухні є хороша альтернатива - камінь штучний. Такий матеріал має набагато меншу вагу, при цьому не поступає в міцності і функціональності своєму натуральному попереднику. Стільниці зі штучного каменю на відміну від мармуру або граніту беруть кімнатну температуру, що створює додатковий комфорт. Завдяки безшовному з'єднанню, поверхня стільниці буде виглядати монолітом. Механічні пошкодження штучного каменю легко усуваються навіть без виклику фахівця.

1 коментар:

  1. Добрий день!

    Підкажіть будьласка як профессіонали, які електронні кухонні ваги http://zacinu.com.ua/pobutova-tekhnika/koohonna-tehnika/vahy-kukhonni/ краще обрати для маленької кухні з коричневими меблями? Порадьте будьласка.

    ВідповістиВидалити