вівторок, 22 лютого 2011 р.

МДФ - матеріал, з якого виготовляють меблі

МДФ - матеріал, який практично не сходить з вуст представників меблевої індустрії. Цей унікальний за своїми властивостями матеріал досить популярний серед виробників як елітних меблів, так і меблів економ класу. МДФ відрізняється міцністю і надійністю протягом усього терміну експлуатації.



Що являє собою МДФ?

Назва МДФ походить від англійського Medium Density Fiberboard (MDF), що означає деревоволокниста плита середньої щільності. МДФ - це екологічно чистий матеріал, виготовлений з пресованої дрібнодисперсної стружки, пов'язаної лігніном. Цікаво, що виробництво МДФ в США почалося ще в 1966 р. Родоначальником МДФ став американський завод фірми Allied Chemical Corporations Barrett Division, що спеціалізувалася на виробництві будівельних і облицювальних матеріалів. Але як це часто буває, довести до досконалості технологію виробництва довелося вже іншій фірмі - шведській компанії Sunds Defibrator. У Росії виробництво МДФ почалося тільки лише в 1997 р. В даний час безперечним лідером з виробництва деревоволокнистих плит середньої щільності є Китай. Щорічно в світі обсяг випуску МДФ збільшується на 10 - 15%.

Властивості МДФ

МДФ має ряд позитивних властивостей:

  • Висока міцність: у 2 рази міцніше, ніж ДСП; добре утримує кріплення;
  • Висока щільність: 700-870 кг/м3;
  • Висока вологостійкість: при безпосередній взаємодії з водою протягом доби плити МДФ товщиною 30 мм практично не вбирають вологу, не розбухають, не коробляться під впливом пари;
  • М'якість і як наслідок висока технологічність: легко піддається обробці, в тому числі розпилюванню, фрезеруванню, шліфовці, свердлінню, склеюванню, облицюванню, лакуванню і фарбуваннюя;
  • Довговічність;
  • Однорідність;
  • Висока ступінь шумопоглинання, звуко-і теплоізоляції;
  • Екологічність: за змістом формальдегіду МДФ відноситься до класу з найменшим показником емісії Е1;
  • Біостійкість і гігієнічність: стійкий до дії грибків і мікроорганізмів;
  • Важкогорючисть;
  • Атмосферостійкість.

За своїми властивостями МДФ дуже близький до деревини, а за деякими показниками він навіть перевершив її. Так МДФ не схильний до усихання, перекосів, розтріскування, гниття.

Застосування МДФ

Завдяки своїм властивостям і високій якості при відносно низькій ціні, деревноволокнисті плити (МДФ) середньої щільності знайшли широке застосування у меблевій і будівельній промисловості. Вони відмінно підходять для облицювальних робіт, а також для виготовлення підлогових і стінових панелей, каркасів, фронтальних і лицьових частин меблів, полиць, ящиків шаф, елементів ємностей м'яких меблів і т.д. Цей екологічний матеріал можна без обмежень використовувати в приміщеннях з особливим санітарно-гігієнічним режимом, в тому числі дитячих садах, школах, лікарнях і поліклініках.

При виробництві виробів меблів МДФ, як правило, покривається натуральним або синтетичним шпоном, ПВХ, або сучасним антивідблиску лаком.

Догляд за меблями з МДФ

Невід'ємною перевагою меблів, що зроблена з МДФ, є невибагливість догляду. Її можна мити за допомогою практично будь-якого миючого засобу, головне, щоб він не містив хлору або абразиву. Меблі з МДФ з лаковим покриттям необхідно протирати засобами на мильній основі і поліролью.

На малюнку нижче - кухня "Оля". Її фасади - дверцята та фронтальні частини висувних ящиків зроблені з МДФ.


Немає коментарів:

Дописати коментар