вівторок, 16 серпня 2011 р.

Комфортна кухня: поради дає фахівець


Великі розміри кухонного приміщення, так само як і надто маленькі, створюють проблеми. У широких кухнях відстань між предметами буває настільки значною, що господиня змушена безупинно переміщатися від плити до мийки, від холодильника до обіднього столу, від столу - до плити, і, як наслідок, дуже втомлюється. Буває й так, що, купивши багатосекційний гарнітур, доводиться все одно пересуватися по кухні з обережністю, намагаючись нічого не зачепити і не перекинути. Виходить, що гроші витрачені на непотрібні метри шаф, а зручності як не було, так і немає.

Комфортна п-образна кухня

Розставляємо все по місцях

Насправді запорукою комфорту служить розумне ставлення до кожного квадратного сантиметру, до чого давно прагне весь цивілізований світ, створюючи нові матеріали і технології. Фахівці з ергономіки пропонують цікаві рішення, що допомагають з максимальною користю задіяти простір кухні. Перш за все, професіонали радять дотримуватися послідовності робочих місць відповідно до технології приготування їжі:

  • холодильник, розташований в зоні зберігання продуктів;
  • робоче місце для попереднього чищення продуктів;
  • мийка продуктів, у цій зоні повинен бути розташований контейнер для відходів;
  • остаточне оброблення продуктів, різка, шинкування;
  • теплова обробка їжі, варіння;
  • сервіровка.

Кухня: принцип "робочого трикутника"

Більшість сучасних планувальних рішень кухонь засновані на принципі "робочого трикутника", кутами якого є три найбільш часто використовуваних місця на кухні: раковина, місце приготування їжі і місце зберігання продуктів. Залежно від планування і метражу вашої кухні існує декілька можливостей вписати цей робочий трикутник в її простір. Ідеально, якщо відстань між складовими цього трикутника буде близько трьох метрів.

Комфортна пряма кухня

Розміщення кухонного гарнітуру в один ряд доцільно або в дуже маленькій або, навпаки, в дуже великій кухні. При цьому кухонна раковина повинна розташовуватися по середині, а плита та холодильник - по краях. Для максимального збільшення площі робочих поверхонь слід використовувати вбудовані електроприлади. А в решті частини приміщення облаштовується куточок для прийому їжі або місце для прийому гостей.

Якщо ваша кухня є прохідним приміщенням, можна розташувати меблі з двох сторін. При цьому плита і мийка розташовуються з однієї сторони, а холодильник - з іншої. Ширина "коридору" повинна забезпечувати вільний доступ до дверей та достатній простір для того, щоб нахилятися.

Комфортна кутова кухня

Г-образне розміщення підходить для невеликого квадратного приміщення, а також для приміщень з відкритим плануванням. При цьому зручніше, якщо кухонна раковина буде розташована в середині робочого трикутника.

Один з найбільш раціональних типів планування з необмеженим простором для приготування та подачі їжі - П-подібне планування, при якоиу меблі встановлюється вздовж трьох стін. Кухонна раковина звичайно розташована в центрі, а плита та холодильник - по краях. Оптимальна ширина середньої частини гарнітура повинна бути не менше 2,5 м, а вільний простір між сторонами від 1,2 до 2,8 м. Менші розміри створять тісноту, а великі - необхідність зайвих рухів.

Комфортна півострівна кухня

Півострівна кухня - це будь-який з варіантів планування кухні з додатковим винесенням робочої поверхні (виступом). Як правило, виступ відділяє кухню від їдальні і може використовуватися як барна стійка.

Комфортна острівна кухня

Устрій кухні-острова вимагає значного простору та ретельного проектування, щоб забезпечити економію переміщень. Саме таке планування використовується професійними кухарями унаслідок своєї пристосованості до дій та довгих процесів роботи. За своєю суттю острівна кухня - це П-подібна або Г-образна кухня з установкою в центрі приміщення додаткових секцій з раковиною і плитою або обіднього столу. Оптимальні розміри острова - 1,2 х 1,2 м.

Отже, ви склали список всієї кухонної техніки з розмірами і продумали її розміщення. Тепер зверніть увагу на технологічні дрібниці, а саме: на розміри і розташування вентиляції, труб, проводки, розеток, гнучких газових і водопровідних шлангів, після чого внесіть всі ці дані у свій план-проект.

Якщо предмети кухонного інтер'єру ви вирішили купувати окремо один від одного, не забудьте, що глибина побутової техніки, як правило, 600 мм, тому заздалегідь перевірте всі параметри необхідних вам речей.

Також читайте про кухні в нашому блозі:
Як вибрати кухню з пластику?
Вбудована побутова техніка для кухні
Витяжки для кухні by Robert Brunner
Кухня Алтея - функціональність та стиль
Вибираємо стільницю для кухні

Немає коментарів:

Дописати коментар